Ως γεροντική άνοια έχει επικρατήσει να αποκαλείται ένα σύνολο συμπτωμάτων που προέρχεται από κάποια βλάβη του εγκεφάλου. Η άνοια, εκτός από τη νόσο του Alzheimer,μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων σοβαρών ασθενειών, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και νόσος του Parkinson.

Τα άτομα που πάσχουν από άνοια εμφανίζουν σταδιακή απώλεια μνήμης, έκπτωση του προφορικού λόγου, απόσυρση, απάθεια, σύγχυση και αδυναμία να ολοκληρώσουν καθημερινές δραστηριότητες, όπως το ντύσιμο, η χρήση της τουαλέτας και το μπάνιο. Γι αυτό έχουν ανάγκη από φροντιστές που βρίσκονται δίπλα τους για να συνδράμουν σε κάθε δυσκολία της καθημερινότητας και διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία. Σημαντικά χαρακτηριστικά ενός φροντιστή ανοϊκού ασθενή είναι η υπομονή, η ενσυναίσθηση και η ψυχραιμία, καθώς ένας ασθενής με άνοια μπορεί να εμφανίσει διαταραχές στον χαρακτήρα και ψυχωσικές συμπεριφορές, γεγονός που αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα άγχους, στρες και απογοήτευσης από τους ανθρώπους του οικείου οικογενειακού περιβάλλοντος που έχουν αναλάβει το ρόλο του φροντιστή.

Στο κέντρο φροντίδας «Αγία Κυριακή», όλο το προσωπικό που το στελεχώνει εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση ατόμων με ανοική συνδρομή, με επικεφαλής τον διευθυντή του κέντρου, ειδικό νευρολόγο Ιωάννη Δαγκλή. Στην «Αγία Κυριακή» η φροντίδα των ασθενών με άνοια είναι ολιστική, συμπεριλαμβάνοντας εκτός από την τυπική νοσηλεία, ένα σύνολο δραστηριοτήτων όπως δημιουργική απασχόληση, προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης και συνεδρίες λογοθεραπείας και φυσικοθεραπείας, που στοχεύουν στην επιβράδυνση της έκπτωσης των λειτουργιών και την επίτευξη, στο μέτρο του δυνατού, της ανεξαρτησίας του ασθενή.

Επιπλέον, η καθημερινή ανθρώπινη επαφή με όλα τα μέλη της κοινότητας του κέντρου, επιδρά ευεργετικά στην ψυχολογία, συμβάλλοντας στην διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ανοϊκών ασθενών.