Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα χρόνια νοσήματα. Πρόκειται για μια πάθηση που δε θεραπεύεται, συνεπώς ο ασθενής χρειάζεται να μάθει να συμβιώνει με την πάθηση του για το υπόλοιπο της ζωής του.

Η συμβίωση με μια πάθηση όπως ο σακχαρώδης διαβήτης απαιτεί συστηματική και απαρέγκλιτη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής, ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και αλλαγή του γενικότερου τρόπου ζωής. Ο ασθενής οφείλει να ακολουθήσει μια υγιεινή διατροφή, να εντάξει την άσκηση στην καθημερινότητα, να κόψει το κάπνισμα, κλπ. Στις περιπτώσεις όπου ο σακχαρώδης διαβήτης συνοδεύεται και από άλλες παθήσεις, όπως υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, αρτηριακή υπέρταση και παχυσαρκία η φροντίδα του ασθενή απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη προσοχή και αφοσίωση.

Οι φροντιστές και το νοσηλευτικό προσωπικό του κέντρου «Αγία Κυριακή» βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο δίπλα στους ασθενείς με διαβήτη, εστιάζοντας την προσοχή και φροντίδα τους στη νοσηλεία, αλλά και την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη, οι οποίες δυνητικά μπορεί να περιλαμβάνουν βλάβες στα αγγεία, νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια , στεφανιαία νόσος, έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή διαβητικό πόδι.

Η φροντίδα των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη γίνεται αποτελεσματικά εντός του κέντρου «Αγία Κυριακή» μέσα από ένα συστηματικό δίκτυο ενεργειών που περιλαμβάνει:

  • Τον έλεγχο των κάτω άκρων με νευρολογική εξέταση και εκτίμηση των περιφερικών αγγείων.
  • Τον καθημερινό και συστηματικό έλεγχο των κάτω άκρων για τραύματα, φουσκάλες και κάλους που εκκρίνουν υγρό ή αίμα ή είναι θερμές και για πρήξιμο ή μετατροπές στο χρώμα δέρματος, στοχεύοντας στην πρόληψη του διαβητικού έλκους.
  • Σε περίπτωση ύπαρξης διαβητικού έλκους στο πέλμα, τον καθαρισμό και περίδεση του τραύματος με τα κατάλληλα φαρμακευτικά προϊόντα αντισηπτικής δράσης για την γρηγορότερη επούλωση του και συχνή αλλαγή της περίδεσης, σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες.
  • Την ένταξη του ασθενή σε δραστηριότητες για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.
  • Τα εξατομικευμένα γεύματα, αποκλειστικά φτιαγμένα για διαβητικούς ασθενείς.
  • Χορήγηση όλων των θρεπτικών συστατικών μέσω καθετήρων από την ενδοφλέβια οδό.

Το κέντρο φροντίδας «Αγία Κυριακή» διαθέτει πεπειραμένο προσωπικό, ικανό να διαχειριστεί και να νοσηλεύσει όλες τις περιπτώσεις ασθενών που έχουν ανάγκη την παρεντερική σίτιση. Το νοσηλευτικό προσωπικό χρησιμοποιεί σύγχρονο και εγκεκριμένο εξοπλισμό, ειδικό για κάθε μέθοδο και προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή, ενώ λαμβάνει μέριμνα για την καθαριότητα και την αποστείρωση καθόλη τη διάρκεια χρήσης της παρεντερικής σίτισης.