Η νόσος Alzheimer είναι μια ασθένεια που αλλάζει δραστικά την καθημερινότητα του ατόμου που νοσεί, αλλά και των οικείων του. Καθώς το άτομο παρουσιάζει μια προοδευτική έκπτωση βασικών νοητικών λειτουργιών, απώλεια της λειτουργικότητας και σε κάποιες περιπτώσεις μεταβολή του χαρακτήρα του, οι οικείοι του οδηγούνται σε όλο και μεγαλύτερη δέσμευση του χρόνου τους, ώστε να αφιερωθούν στην φροντίδα του.

Η νόσος Alzheimer απαιτεί εξειδικευμένη φροντίδα με αυξημένες απαιτήσεις, καθιστώντας αναγκαία και την ψυχολογική υποστήριξη των ατόμων που αναλαμβάνουν το ρόλο του φροντιστή, με αποτέλεσμα μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα να αναθέτουν την φροντίδα σε κάποιον επαγγελματία.

Οι φροντιστές και το ιατρικό προσωπικό του κέντρου «Αγία Κυριακή» συγκεντρώνουν όλα τα χαρακτηριστικά απαραίτητα για τη φροντίδα των ασθενών με νόσο Alzheimer: εμπειρία, γνώσεις, υπομονή, ευγένεια, δοτικότητα και ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Η φροντίδα των ασθενών δεν προσανατολίζεται μόνο στη νοσηλεία, αλλά στην διασφάλιση της ποιότητας ζωής μέσα από ένα σύνολο ενεργειών που στοχεύουν στην επιβράδυνση της πορείας της νόσου και την επίτευξης της ανεξαρτησίας του ασθενή για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα.

Μέσα από την εργοθεραπεία, τη φυσικοθεραπεία, τις δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης ή ελεύθερου χρόνου και την ψυχολογική υποστήριξη, το εξειδικευμένο προσωπικό του κέντρου, σχεδιάζει εξατομικευμένες δράσεις για τη βελτίωση των προβλημάτων που αποτελούν απότοκα της νόσου Alzheimer, όπως:

  • Προβλήματα μνήμης
  • Διαταραχές λόγου
  • Δυσκολία στη βάδιση και κατάποση
  • Χωροχρονικός αποπροσανατολισμός
  • Νευροψυχιατρικά συμπτώματα
  • Διαταραχές του χαρακτήρα
  • Αδυναμία εκτελεστικών λειτουργιών

Ταυτόχρονα, η συμμετοχή του ασθενή στην κοινότητα του κέντρου έχει αποδειχθεί ευεργετική, καθώς δεν αποκλείεται από την κοινωνική ζωή και την ανθρώπινη επαφή.